top of page
Yazarın fotoğrafıCy Mali Müşavirlik

Şirket Nedir? Şirket Nasıl Kurulur?

Güncelleme tarihi: 6 May 2023

Bir veya birden fazla kişi tarafından kar elde etme amacı ile kurulan, ürün ve hizmet üretimi ya da satışı yapan tüzel yapılara şirket adı verilmektedir.

Şirketler, bir kişi tarafından kurulabilen tüzel yapılar olduğu gibi birden fazla kişi tarafından da hayata geçirilebilmektedir. Genellikle kişi ve işletmelerin bu aşamada dikkat etmesi gereken en önemli unsurlar hedefleri, sermayeleri ve gelecekteki amaçlarıdır.


Peki şirket nasıl kurulur?


Şirket kurmak, herhangi bir sektörde ticari faaliyet yürütmek isteyen kişi ve işletmeler tarafından faaliyetlere başlanmadan önce yapılması gereken ilk iştir. Çünkü ticari faaliyet yürüten kişiler sektör fark etmeksizin yaptıkları işten elde ettikleri kazançlar için fatura kesmek ve belirli vergileri ödemek zorundadır.


Günümüzde şirket kurarken işletmelerin kendi amaçları, gelecekteki hedefleri ve sermayelerini göz önünde bulundurarak hareket ettikleri bilinmektedir. Bu nedenle bazı kişiler küçük ölçekli şirketler kurarken bazıları ise büyük ölçekli şirketler kurmaktadır.

Şirket kurmak isteyen kişi ve işletmeler için hazırladığımız bu yazımızda sizlerin şirket nasıl kurulur sorusuna yanıt vereceğiz. Bununla beraber ülkemizde en çok kullanılan şirket türleri olan şahıs şirketleri, limited şirket, anonim şirket gibi şirket türleri hakkında da sizleri bilgilendireceğiz


Şirket kurmak isteyen kişilerin şirket kuruluş işlemleri öncesinde ve şirket kuruluşundan sonra yapması gerekenler şeyler vardır. Bunlar;

  • İş Planı Hazırlamak; Şirket kurarak ticari faaliyet yürütmek isteyen kişi ve işletmelerin Şirket kurmak için yapılması gerekenler arasında ilk olarak iş planı hazırlama adımlarını tamamlaması gerekmektedir. İş planı daha sonradan hazırlanabilecek olsa da şirket kuruluş işlemleri öncesinde bir plan hazırlamak işletmelerin hızlı bir şekilde çalışmaya başlamasını sağlamaktadır.

  • Faaliyet Alanını Belirlemek; Şirket kurmak için yapılası gerekenlerden bir diğeri de faaliyet alanını belirlemektir. Faaliyet alanını belirlemek için işletmeler gelecekteki hedeflerini göz önünde bulundurmalıdır. NACE Kodu listesinden yapmak istediğiniz iş ve yakın işleri belirleyerek sizler de şirket kuruluşu esnasında bunları paylaşabilir şirket kuruluş işlemlerinizi hızlıca yapabilirsiniz.

  • Noter İşlemleri; Şirket kurmak için yapılması gerekenlerden biri de noter işlemleridir. Mali müşavir vekaletnamesi, imza sirküleri ve imza beyannamesi alımı, şirket türüne göre şirket ana sözleşmesinin onaylanması gibi işlemler şirket kuruluşu esnasında belirlenen başlıca noter işlemleridir.

  • İş Yeri Kiralama; Şirket kurmak için her işletmenin belirli bir adresi şirket adresi olarak göstermesi gerekmektedir. Genellikle bir iş yeri sahibi olan kişiler iş yeri tapusunu göstererek şirket adresi belirlerken bir iş yeri olmayan kişiler ise iş yeri kiralayarak kira kontratı ile iş yeri açma başvurusu yapabilmektedir.

Genel olarak Şirket Kurmak İçin Yapılması Gerekenlerden en önem vermeniz gereken şeyler bunlardır. Fakat şirket türünüze göre yapmanız gereken şeyler çeşitlenebileceği için bu aşamada mali müşavirinizden destek almanız oldukça önemlidir.


Şirket Türleri Nelerdir?

Şirket kurmak isteyen kişi ve işletmelerin bilgi sahibi olması gerektiği konulardan birisi de şirket türleridir. Şirket türleri kendi içerisinde sermaye şirketleri ve şahıs şirketleri olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Sermaye şirketleri ve şahıs şirketleri de sermayesi ve şirket yapısına göre kendi içerisinde ayrım göstermektedir.

  • Sermaye Şirketi; Gerçek ya da tüzel kişiler tarafından kurulabilen, itibarını idare ve sermayesinden alan ve şirket ortaklarının paylarının kişisel olmadığı şirket türlerine verilen isimdir.

Sermaye şirketlerinin özellikleri ve yapısı göz önünde bulundurulduğunda Komandit, Limited ve Anonim şirketi olmak üzere kendi içinde üçe ayrıldığını söylemek mümkünüdür.

  • Şahıs Şirketi; Tüzel kişiliği bulunan ve şirket ortaklarının sorumluluklarının sınırsız olduğu şirket türlerine verilen isimdir. Genellikle şahıs şirketleri ticari faaliyet yürütmek ve ortak bir amaca hitap etmek için bir veya birden fazla kişi tarafından kurulabilmektedir.

Şahıs şirketleri özellikleri ve yapısına göre kendi içerisinde adi komandit şirket, adi şirket, hakiki şahıs şirketi ve kollektif şirket olmak üzere dörde ayrılmaktadır.


Şahıs Şirketi Nedir, Nasıl Kurulur?


Şahıs şirketleri, tek kişi ya da az sayıda ortak tarafından kurulabilen ve kurucu ortakların sorumluluklarının sınırsız olduğu şirket türüne verilen isimdir. Şahıs şirketlerinin kuruluş ve ortak bakımından üçe ayrıldığı bilinmektedir.

  • Komandit şirketler

  • Adi şirketler

  • Kolektif şirketler

Türk Ticaret Kanuna göre belirlenen şahıs şirketi türleridir. Şahıs şirketi kurmak isteyen kişiler bir muhasebeci ya da mali müşavir danışmanlığında belirli belgeleri hazırlayarak şirket kuruluş işlemlerini gerçekleştirebilmektedir.


Şahıs Şirketi Kurmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?


Şahıs şirketi kurmak için kişilerin ilk olarak belirli evrakları toplaması gerekmektedir. Şahıs şirketi kurmak için gerekli belgeler şunlardır;

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi

  • İkametgâh

  • Vesikalık Fotoğraf

  • İş yerinin adresini gösteren kira kontratı ya da iş yeri sizin üzerinizeyse tapu

  • Şirket kurma işlemleri için mali müşavire verilen vekalet

  • Şahıs şirketi kuruluş formu

  • İmza beyannamesi

Belgeleri şahıs şirketi kuruluşunda mali müşavirinize teslim etmeniz gereken belgelerdir. Bu belgeleri mali müşavir ya da muhasebecinize teslim ettikten sonra şahıs şirketi kurma işlemlerini çalıştığınız muhasebeciniz yürütecek ve en geç bir hafta içerisinde şahıs şirketi kurma işlemleriniz tamamlanacaktır.


Şahıs Şirketi Kurmanın Maliyeti Nedir?


Şahıs şirketi kurmak isteyen kişiler şirket kuruluş aşamasında gerekli olan evraklar ve yürütülmesi gereken süreçler için belirli birtakım harcamalar yapmaktadır. Şahıs şirketi kuruluşu bakımından oldukça kolay ve sermaye gerektirmeyen bir şirket türü olduğu için şahıs şirketi kurma maliyetinin o kadar fazla olduğunu söylemek mümkün değildir.

İŞLEM

  1. ÜCRET

Muhasebeci Vekaleti

120 – 150 TL arasında değişmektedir

İmza Beyannamesi

85 TL

Damga Vergisi

76 TL

İkametgâh

E-devletten ücretsiz alınabilir

Fotoğraf

Bölgeye göre değişmektedir

Muhasebeci veya Mali Müşavir Ücreti

Bölgeye göre değişmektedir


Comments


bottom of page